Ebben a cikkben nem szabályokat írok le és nem tanácsokat szeretnék adni, mert ebben a témában nincs ilyen fogalom. Nincs két egyforma baba, nincs két egyforma étvágy és nincs két egyforma Anya sem. Azért írom meg ezt a cikket, mert volt egy elképzelésem a napirendről, amit szerettem volna bevezetni az életünkbe, nagyon következetes voltam vele és úgy gondolom, hogy sokszorosan meghozta a gyümölcsét. Kiszámíthatóvá váltak a napjaink elég hamar, Márk könnyen megszokta a rutint és szerintem meg is szerette. Áronnal is ugyanúgy csináltam mindent és másodszor is bejött. Ezzel a cikkel ötleteket és leginkább inspirációt szeretnék adni friss Anyáknak a napi rutin bevezetésére.

Márk szeptember végén született és pont az első házassági évfordulónk napján jöhettünk haza a kórházból – hatalmas ajándék volt ez nekünk. Az első 1 hónapban nem figyeltük még az órát, Márk evett amikor éhes volt és aludt amikor álmos volt. Ezen kívül viszonylag sokat sírt. :/ 😛

A második hónap végére kezdett eluralkodni a káosz és felülkerekedni rajtunk a hasfájás, így elhatároztam, hogy a harmadik hónapban bevezetem a napirendet és nem eszik Márk többet össze-vissza. A nap 3 órás etapokból állt, ami úgy nézett ki, hogy evés, aztán 1-2 óra játék, nézelődés, tornázás, esetleg egy kis masszázs, majd 1-1,5 óra alvás a következő evésig. Ekkor még nem kötöttem fix órákhoz sem az evéseket, csak elindult reggel a nap és onnan kezdődtek a 3 órák.

A negyedik hónapban sikerült órákat rendelni az étkezések mellé és a napközbeni alvásból 3xfél óra lett.

4-7 hónapos Márknál ilyen volt a napirend:
8:00 körül reggeli, majd játék, és szundi
11:00 tízórai, utána játék és szundi
14:00 ebéd, egy kis játék és szundi
17:00 uzsi, és játék fürdésig
19:00 fürdés
19:30 vacsi és utána alvás

Még a hűtőre is kitettem a menetrendet, hogy Márk is lássa! 😀
(A képen fél órával odébb vannak az időpontok. A képen látható időkkel indultunk és hamar a szövegesen leírt verzió lépett életbe és tartott hosszabb ideig.)

8 hónaposan lett 2 alvás a 3-ból úgy, hogy a délelőtti szundi nem változott, általában 9-10-től fél11-ig aludt, a második alvás ebéd után volt, 2-fél3-tól 4-ig. Ez a napi rutin nagyjából 14 hónapos korig maradt meg, ekkor álltunk át az 1 db napközbeni alvásra. Hamarosan elkezdtem mindent egy bölcsis napirendhez igazítani, hogy majd egyszer ne kelljen újra átállni, így a mai napig ez a napirendje mindkét fiunknak:

7-8 körül reggeli
9-10 között uzsi
11:30 ebéd
12:00-kb 14:00-ig alvás
15:00 körül uzsi
18:00 vacsi
19:00 pancsi
20:00 irány az ágy

Természetesen az átállások új napirendre (3-2-1 alvás) nem voltak könnyűek, 1-2 hét volt mire megszokták a gyerekek, de utána mindig jól mentek. Nekem nagy segítség volt ez a keretrendszer, mert tudtam mindig, hogy mikor tudunk kimozdulni, találkozni barátokkal, vagy elintézni valamit. Hozzá kell tennem, hogy sokszor szigorúnak kellett lennem, hogy be tudjuk tartani a napi rutint, sokszor még a család is furán nézett, hogy miért ragaszkodom ehhez ennyire, de tudtam, hogy ha engedem megborulni a rendszert, akkor nagy ára lesz és Apával nagyon „megszívjuk” pár órával később. Mai napig szigorúak vagyunk az alvásokkal, de meg van az eredménye. Persze van, hogy este Márk csak 9-re alszik el, de addig ott vagyok vele az ágyban és simogatom, mesét mondok suttogva, vagy beszélgetünk kicsit valamiről, ami épp nagyon foglalkoztatja. Így is marad „felnőtt időnk” és tudunk 1-2 órát még beszélgetni Gáborral, vagy ne adj Isten megnézünk egy filmet! 😊

Jó szívvel inspirállak arra, hogy vezesd be a napi rutint az életetekbe minél előbb, magatokra szabva. Biztos nem ugyanazok az időpontok lesznek a Ti rutinotokban, mint a miénkben, de a rendszeresség egyforma lesz, és ez a lényeg.