Évente akár többször utol éri a gyerekeket a gyomorrontás. A diéta nehezen megy, a gyógyszerek rossz ízűek. Mit lehet tenni ilyenkor. Ne orvosi tanácsokra számíts, inkább csak 1-2 tippre, ami nálunk bevált.

1. Két féle gyógyszerrel találkoztam eddig, ami megfogja a gyerekek pocakját, de ezek nem jó ízűek, így nem egyszerű bejuttatni a gyerekbe az adagot. A Smectáról és a Tasectanról van szó. Tippem: Keverd a port tasakos gyümölcspürébe! Ügyességi feladat a kis nyíláson bejuttatni a gyógyszert a tasakba, de meg lehet csinálni. Jól keverd össze az egészet a tasak nyomkodásával, majd add a gyerek kezébe. A Smectát így is kiszúrta a nagyobbik fiam, de a kicsi megitta. Most a Tasectant próbáltuk ki és ez azért is jobb, mert sokkal kevesebb a por, könnyebb beszórni azt a keveset a tasakba, és ezt mindkét fiam simán megitta így!

Otthon nyugodt körülmények között nyilván a legegyszerűbb egy kispohárba kitölteni a gyümölcspüré felét (mi felezni szoktuk, mert elég ennyi a gyógyszerhez és akkor 1 tasakot osztunk szét a 2 gyerek között) és belekeverni agyógyszert. (Minden egyéb rosszízű gyógyszert, antibiotikumot, kanalas gyógyszert, így juttatunk a pocakjukba.)

2. Nagyon fontos hasmenéskor probiotikumot is adni a gyerekeknek. Sok féle létezik, a BioGaia és Linex cseppek azért jók, mert bele tudod csepegtetni a gyerek innivalójába, nincs különösebb ízük, az EnteroBull por is jó, mert finom banán ízű, még meg is dícsérte a fiam, hogy Ő mennyire szereti ezt a banános innivalót.

3. Érdemes adni a gyereknek valamilyen készítményt, ami a felborult víz- és elektrolitháztartást állítja helyre. Van a Hippnek kétféle kész itala erre a célra, az a neve mindegyiknek, hogy HIPP ORS200. Érdemes összeönteni sima almalével, úgy megisszák a gyerekek. Kapható gyógyszertárban pl. ORS por az innopharmtól, de ez nagyon sós ízű, nem könnyű megitatni a gyerekekkel, maximum jóval hígabb verzióban, mint a javaslat.

4. A diéta elhagyhatatlan, sajnos pár napig szigorúnak kell lenni, mert máshogy nehezne gyógyul a pocak. A diétás ételeket általában mindenki ismeri, így csak felsoroslás szinten említek meg pár példát: főtt répa, főtt krumpli, főtt rizs, sütőtök, piritós, banán, alma, háztartási keksz, ropi (ha már elég nagy hozzá a gyerek).

5. A legfontosabb, hogy sokat igyon a kis beteg, ezt ne felejtsétek el soha! Inkább igyon egy híg keverésű szörpöt, almalét (mi vízzel keverve adjuk mindig), ha nem akar sima vizet inni, csak igyon!!!

+1 tipp: Kényeztesd kicsit a beteget, próbálj a kedvére tenni. Szegény biztos nem érzi túl jól magát, de nehezen tudja ezt kifejezni, inkább csak nyüglődik. Szeretgesd, ölelgesd többet ilyenkor, engedj egy kicsit több mesét, nem baj, ha addig is pihen kicsit a kanapén.

Mindenesetre ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg Nálad is ott a kisbeteg, így hát jobbulást kívánok neki, drukkolok, hogy hamar jobban legyen!!!