Ritka, de így is sok szülőt érintő és a világon mindenkit érdeklő téma az ikrek kérdése. Nekem mindig is különlegességként éltek a fejemben az ikrek, gyerekként úgy gondoltam, hogy valami földöntúli kapocs van az ikertestvérek között és emiatt persze mindig azt szerettem volna, ha nekem is lett volna egy ikertestvérem. Egy nagyon kedves barátnőm épp ikreket vár, az utolsó heteket nyomja és millió kérdéssel bombáztam, mint oly sokan mások, így arra jutottunk, hogy ez a téma interjút kíván. Fogadjátok szeretettel az ikrek első történetét. (Első, igen, mert lesz folytatás is! 😊 )

Teoval pont 9 éve nyáron találkoztunk először a Balatonon. Még nagyon messze volt mindkettőnknek az anyaság, szerintem eszünkbe se jutott akkor még ilyesmi. Épp egy fesztivál mellett kibérelt házban nyaralt egy baráti társaság budapesti és keszthelyi különítménye. Teo a keszthelyiekkel érkezett, én a budapestiekkel. Nagyon hamar egymásra találtunk, és pont ahogy az ikreknél, nálunk is volt valami érdekes kapocs. Barátok lettünk és a találkozásaink mindig nagyon mókásan és emlékezetesen alakultak. Teo pár évvel később esküvőfotós lett, így természetesen Ő készítette rólunk azokat a gyönyörű esküvői képeket. Nemrég megírta Teo, hogy babát vár, majd jött a nagy bejelentés, hogy nem is egy babát, hanem kettőt!!! Két kislány érkezik Teoékhoz hamarosan. Luca és Léna. <3 A hír hallatán rögtön padlót fogtam, mert így két gyerek után – akik nem ikrek – nehezen fér a fejembe, hogy az ikres anyukák mégis, hogy lehetnek ekkora varázslók, hogy a csudába oldják meg a napjaikat. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, most a babavárásról, illetve babák várásáról beszélgetünk Teoval.

SzA: Mesélj kicsit magatokról, rólad és a párodról, mivel foglalkoztok, mit szerettek csinálni? Mesélj Vonyarcról is – úgy szeretem azt a gyönyörű helyet!

Teo: 2011-ig Budapesten éltem, majd hazahívott a Balaton. Azóta jórészt ott élek, illetve az elmúlt éveket meglehetősen sok ingázásssal és utazással töltöttem. Esküvőfotósként dolgozunk a párommal, szerencsések vagyunk, munkánknak köszönhetően nagyon sokfelé jártunk a világban. Vonyarc, a nyugati medence és a Balaton-Felvidék nagy szerelem. Én balatoni születésű vagyok, így nagyon örülök, hogy felnőttként is itt élhetek újra. 🙂 Remélem, a két kislány is ugyanígy fogja élvezni majd gyerekkorát, mint ahogyan én élveztem itt felnőni. 🙂 Az életem rengeteget alakult a terhesség alatt is, így a munkával például muszáj volt lassítanom, de így is folyamatosan tele vagyok új tervekkel, és következő projektekkel 🙂

SzA: Hogy csöppent az életetekbe a két kis angyal, akik hamarosan meg fognak születni? Természetes úton estél teherbe, igaz? Volt már a családjaitokban ikerpár? Mekkora volt az esélye, hogy ikreitek lesznek? Tudod esetleg, hogy mik a természetes %-ok ikrek foganására általánosságban?

Teo: Igen, természetes úton estem teherbe, a kislányok derült égből érkeztek, és kétpetéjűek. Óriási volt a döbbenet, mikor az első ultrahang kimutatta, és még azóta se fogtam fel szerintem. 😊 Az én családomban nincsenek ikrek, így mindenkit nagyon váratlanul ért a hír. Párom családjában vannak, de az orvosok azt mondják, kétpetéjűeknél inkább a nő 35 feletti életkora (haha) és genetikája, ami hajlamosító tényező inkább. A kétpetéjű természetes úton érkező ikrek aránya 1:80-hoz, az egypetéjűeké 1:285-höz. Ikrek azonban nem csak természetes úton születhetnek, hanem mesterséges megtermékenyítéssel, vagy termékenységet elősegítő gyógyszerek alkalmazásával, így ma már elmondható, hogy minden 30. terhesség ikerterhesség.

SzA: Mi lesz a neve a lányoknak?

Teo: Luca és Léna. Sokáig nem böngésztük az utónévlistát, ezek a nevek valahogy nagyon hamar megvoltak 😊

SzA: Roky építi már a várfalat a házatok köré a leendő udvarlók ellen?

😊Titkon reménykedett benne, hogy legalább egy fiú lesz majd, de nagyon örült a hírnek. Akármerre jár a világban, kislány ruhákkal érkezik haza 😊 Szerintem az udvarlók felköthetik a gatyájukat majd 😊

SzA: Milyen vizsgálatokon vettél részt a terhesség során? Gondolom ikreknél vannak extra vizsgálatok is. Miben tér el egy ikres 9 hónap egy 1 babás 9 hónaptól?

Teo: Már itt meg kell említeni, hogy az ikerterhesség rövidebb, mint 9 hónap, inkább 8. Az első három hónap rendkívül rizikós. Nagyon sok terhesség indul ikerterhességnek, és nem biztos, hogy mindkét magzat megmarad a 12. hét végéig. Ezért óvatos voltam a bejelentéssel is, és csak a legközelebbi hozzátartozóknak mondtam el. Ebben az időszakban igyekeztem sokat pihenni, és extrán egészségesen élni, felhagyni az aktív életmóddal, kardio sportokkal is. Rengeteget olvastam a neten is. Az ikres kismamáknak többször kell szakorvosi vizsgálatokon, szűréseken megjelenni. A kezdeti szakaszban nagyobb a vetélés esélye, későbbiekben pedig vérszegénység, toxémia, cukorbetegség gyakrabban lépnek fel. (Én sajnos végig vérszegénységgel küzdöttem, melyre erősebb vaspótlást kellett kapnom vénásan is.)
Az ikerterhesség veszélyeztetettnek minősül már a kezdetektől, hiszen az anyai méh nem kettő, hanem egy gyermek kihordására van kitalálva. Ikreseknél megfigyelhető az emelkedettebb hormonszint, több rosszullét, a méh fejlődése gyorsabb ütemben zajlik. Engem szerencsére ezek a rosszullétek elkerültek.
És nem beszélve, mi már a kezdetektől dupla súlyt cipelünk. Most vagyok a 36. hétben, és a babáim jelenleg 2600 gramm-ot nyomnak. Csak maga a terhesség súlya pedig (tehát nem a hízás) 8 kg. Ez lassan közelít egy 6-darabos ásványvizes zsugorhoz, amit a hasamon cipelek. 😊

SzA: Általában hányadik hétre születnek az iker babák? Meddig hagyják őket bent maximum az orvosok? Mi az utasítás, mikor kell indulnod a kórházba szülni, milyen sűrű fájásokkal? (Ha esetleg pont nem vagy bent amikor elindul a szülés.)

Teo: A statisztikák szerint a legtöbb baba 36-37. hétre jön a világra. Azonban sajnos az ikerbabák 30%-a a 37. hét előtt jön világra. A méhszáj is a nagyobb súly hatására idő előtt kinyílik. Én most töltöm a 36.hetet, ez már most óriási nyugalmat hozott, de az elmúlt heteket jórészt pihenve, fekve töltöttem. Az ikerterhes kismamákat pedig sokszor már a 30.héttől befektetik kórházba megfigyelésre, nálam ez a 34. héten jött el. Ezt azért nehéz feldolgozni lelkileg is, látva azokat a kismamákat, akik egy babával még a 40.héten is aktívak odakinn. Ismerek olyan kismamákat, akik 36. hét után is kinn vannak, és orvosuk engedi, hogy akkor menjenek szülni, ha elfolyik a magzatvíz, de nem ez a jellemző. Szóval a legtöbben kórházban várjuk, hogy beinduljon a szülés. Én a zalaegerszegi kórházat választottam, pont a magas szintű koraszülött ellátás miatt, melyre a lakóhelyemhez közeli kórházban nincs lehetőség, így nem kockáztathattam, hogy 1 órát utazom, mire beérek velük a nyári balatoni csúcsforgalomban.
A kórházi lét jó oldala, hogy már most nagyon sok ikres kismamával ismerkedtem meg, ez segít kicsit ráhangolódni a szülésre is, és mégsem egy idegen környezetbe esem be mikor megindul a szülés.

SzA: Van bármi esély a természetes szülésre ikreknél? Tudod már, hogy hogyan fogsz szülni? Ha császár, akkor miért döntött így az orvos?

Teo: Az ikerterhességek a köztudatban úgy szerepelnek, hogy a babák csakis császármetszéssel jöhetnek világra, azonban 40-50%-ban jellemző, hogy természetesen születnek. Ha nincs semmi rizikó, és a babák mindketten koponya végűek, akkor elindulhat a természetes szülés. A második magzat azonban kicsit több időt tölt oxigénhiányos környezetben, így ennek is megvan a rizikója. Az én babáim sokáig jól feküdtek, azonban a legutóbbi ultrahangokon kiderült, hogy az egyik már nem fekszik jól, így most jelenleg a császármetszésre van nagyobb esély. Bárhogy is lesz, a legfontosabb, hogy ők a legnagyobb biztonságban jöjjenek világra, nekem pedig szuper orvosom van, és 100% rábízom magam az ő döntésére. Nem rendelkezem születési tervvel, és elfogadtam, hogy az ikerterhesség teljesen más, mint egy babát szülni, és nagyon sok mindenre nincs ráhatásom.

SzA: Bent lehet majd Veled Apa a szülésnél?

Teo: A vajúdásnál jelen lehet, a műtőben nem. Nagyon rizikós nálunk ez is, én felkészültem, hogy hivatásunk miatt nem biztos, hogy velem tud lenni. Egyik menyasszonynak se esne jól, ha aznap közölnék vele, bocsi, nem készülnek esküvői fotóid, mert a párom épp szül. Meglátjuk.

SzA: Beszélgettünk róla, hogy két barátnődnél is ikrek születtek nemrég! Náluk, hogy ment a szülés? Azóta hogy vannak?

Teo: Több ikres ismerősöm van, olyan is ahol már nagyok a babák, és olyan is akikkel egyszerre vagyunk terhesek. Van, aki 36.héten most szült, teljesen jól vannak. Izgalmas ez, velük úgy érzem, igazán megértjük egymást, és biztosan a kezdeti időkben is sokat tudunk majd egymásnak segíteni, még ha ez inkább csak online is történik. 🙂

SzA: Már bent vagy a kórházban. Kötelezően befektetnek minden ikres Anyát egy bizonyos időpontban? Hogyan telnek a napjaid a kórházban?

Teo: Mikor megtudtam, hogy vannak olyan helyek, ahol rutinszerűen befektetik az ikreseket már a 30.héten onnantól már nem esett annyira nehezemre megbarátkozni a gondolattal, hogy 34. héten be kell feküdnöm. Persze nehezen viselem, pont a legnagyobb kánikulában kellett eljönnöm a Balaton mellől, és hát 3 napot leszámítva még soha nem voltam kórházban. Tudatosan készültem erre az időszakra, és egy nagy adag elfogadás tablettát is hoztam magammal a kötelező gyógyszereken felül. 🙂
A szülészet állami kórházhoz képest nagyon szépen felszerelt, és modernnek mondható úgy gondolom. Szuper kedvesek az orvosok, és a szülésznők is, noha látszik, hogy mindenki emberfelettien teljesít, és emberhiánnyal, most pont szabadságolásokkal is küzdenek. Olvasás, filmnézés, és jórészt fekvés, vagy másik anyukákkal való bandázás zajlik. Persze fel tudnék sorolni magyar egészségügyre jellemző hiányosságokat is, de ebbe inkább most nem megyek bele. 🙂

SzA: Kell most valamit szedned, pl. magnéziumot?

Teo: Magnézium, vas, kismama vitamin, ezeket szedem.

A babakelengye listán volt olyasmi, ami kifejezetten az ikrek miatt került fel? Kapható valahol varázspálca az ikrekhez az első pár hétre? 😊

Itt nagyon sok mindent át kellett gondolni. Az ikrek fogadása nem kevés terhet ró a párokra, és sajnos a jelenlegi családi támogatások nem veszik figyelembe, hogy két baba érkezése mekkora kiadást jelent. Mind a CSED, GYED folyósítása úgy történik, mintha egy babát várnánk csak, pedig a legtöbb dologból duplán kell vásárolnunk.
Jelenleg egyikünk autója sem volt alkalmas pld ikres babakocsi szállítására, így ennek cseréjét is be kell iktatnunk eleve.
Duplán kell kiságy, légzésfigyelő, speciális dupla babakocsi, ruhák, pelenkák stb.
A babakocsi megtalálása igényelte a legnagyobb utánajárást, de végül megtaláltuk az ideális megoldást egy egymás melletti és elég keskeny babakocsi személyében. Jelenleg a legtöbb ilyen járgány egy sima ajtón sem fér be, vagy liftbe stb.
A legtöbben az ikerhintát dicsérik, amely altatásra, pihenésre alkalmas számukra, mi is beszereztünk egy ilyet, remélem szeretni fogják. 😊
A varázspálcára visszatérve, egyelőre fogalmam sincs, mit várjak 😊 de remélem megtalálom azt a varázspálcát. 😊 Jó lesz majd visszanézni 1 év múlva, hogyan sikerült megoldani az első hetek kihívásait.

Készen áll minden otthon a babák érkezésére?

Azt gondolom igen, bár biztos hiányzik még pár dolog, ami majd menet közben fog kiderülni. Fogalmam sincs mire lehet számítani, akármennyit olvasok a témában. 😊

…és tudsz még bármennyit aludni??

Igen! 😊 Egy óriási kismama párnával alszom már hetek óta. Nagyon nehéz és fájdalmas már a mozgás, és bármilyen mozgolódás, de a körülményekhez képest azért alszom. Remélem ezt a jó szokást a babák is megtartják. 😊

Teo, nagyon szépen köszönöm a válaszaidat, rengeteg új dolgot tudtam ma meg, sok olyan információt is, amire nem is gondoltam. Egy másik világba csöppentünk, egy Balaton-parti mesébe, ahol két kistündér fog szaladgálni hamarosan.
Eszméletlen izgatottan várom a kisbabák megszületését, sokat gondolok Rátok és drukkolok! Biztos vagyok benne, hogy a mai cikk után velem együtt még nagyon sokan várják majd a híreket Rólatok!

Teoról és Rokyról a csodálatos képeket Jágity Fanni készítette.