Várandósként épp elég dolog foglalkoztat (a babád egészsége, az éppen aktuális vizsgálatok vagy a szülés maga), így a babakelengyén belül a babaápoló termékek beszerzésére kevés idő jut. Ráadásul a védőnő és a gyerekorvos automatikusan a gyógyszertári fürdetőt és a gógyszertári popsikrémet javasolja. Manapság ennek ellenére egyre többen döntenek úgy, hogy már az első naptól kezdve más útra lépnek: mosható pelust használnak és természetes kozmetikumokat választanak. Vajon miért érdemes ezt az utat választani és mikortól érdemes alternatív termékeket használni a “gyógyszertári” kikevert krémek helyett? Erről beszélgettünk Diával, a Zöldgondoskodás.hu alapítójával. A Zöldgondoskodás.hu célja, hogy minél inkább hírét vigye a hagyományos kozmetikumok természetes alternatíváinak. Dia és csapata úgy gondolja, hogy nem mindegy mit kenünk a bőrünkre.

SzA: Dia, Te milyen kezdőcsomagot szoktál javasolni a babát váró anyukáknak? Milyen fürdetővel, testápolóval, popsikrémmel induljanak el?

Dia: Lényeges tudni, hogy ahogyan egy baba agya, mozgása, izomzata fejlődik, úgy a bőre is, ezért minél inkább arra kell törekedni, hogy a bőr természetes fejlődésének teret adjunk. Ezért, bár mindenkinek ajánlom, hogy legyen otthon fürdető és popsikrém, azt szoktam javasolni, ne használják, hacsak nem szükséges. Az első időkben bőven elégséges a tiszta vízben való fürdés, sőt a minél kevesebb beavatkozás jegyében, egy kisbabánál szerintem elegendő a heti 1-2 fürdetés is. A napirend kialakításában természetesen nagy szerepe van a napi fürdésnek, de erre igazából csak a 3-4 hónapos kortól van igazán szükség. Fürdetőt pedig, hacsak nem szárad ki nagyon a bőr (pl. kemény víz, ekcéma vagy egyéb környezeti hatás miatt) szintén elegendő 3-4 hónapos kortól használni.

A termékek kiválasztásánál két fontos szempontot említenék: legyen allergénmentes és legyen minél természetesebb. Sajnos a hagyományos kozmetikumokban sok allergén van. Allergének lehetnek a parfümök (ez a leggyakoribb allergén összetevő a baba termékekben), egyes tartósítószerek, színezékek, de akár a teljesen természetes növényi kivonatok is. Törekedjünk arra, hogy a babának választott termék főleg az első időkben ezektől mentes legyen. (Alapszabály hogy minden terméket először egy kisebb bőrfelületen próbálunk ki – nem tudhatjuk hogy az a baba pont mire allergiás). A természetesség alatt pedig azt értem, hogy a legtöbb tisztító kozmetikum tartalmaz valamilyen savas anyagot a zsíros szennyeződések eltávolítására. A gond csak az, hogy ezek általában a bőr felső rétegét is lemossák, azaz érzékenyítik a bőrt. Ez valakinél csak viszketést okoz, valakinél viszont pirosságot, kiütést, bőrszárazságot, de az arra hajlamosaknál pl. előhozhatja az ekcémát vagy ronthat az ekcéma állapotán.  A legjobb ha egy gyengéd, nem irritatív, illatmentes fürdetőt tartasz készenlétben. Az olajos fürdetőket azért szeretem ajánlani, mert ezek használatával főleg az első időben jó eséllyel kiváltható a testápoló használata. Ezért nem is ajánlok testápolót: ha jó a fürdető, akkor egy átlagos babánál nincs rá szükség.

A popsikrémeknél hasonló a javaslatom: legyen illatmentes, természetes. Amit még tanácsolok az Anyukáknak, hogy ne alkalmazzák a popsikrémet minden egyes pelenkázáskor: felesleges. Bőven elegendő naponta egyszer (pl. fürdetés után) vékonyan bekenni az érzékeny területeket, ha már megjelent a popsikiütés, vagy savasabb kaki miatt kipirosodott a bőr. A kiütések kezelésére pedig érdemes egy cink-oxid tartalmú krémet tartani otthon. (A cink-oxid egy jó természetes gyulladáscsökkentő). Lehet hogy szerencsés vagyok, de a kisfiam akivel mosható pelust használunk, és a fenti alapelveket követtem, egy év alatt nem értünk végére egy tubus popsikrémnek.

Amire nem kérdeztél rá, de szerintem hasznos, hogy legyen otthon egy tégely természetes olaj, pl extra szűz kókuszolaj, ami jó lehet babamasszázsra, a koszmó eltüntetésére, akár belerakhatod a fürdővízbe és ha nagyon kell akkor testápolóként használható. (Ennek a használatát sem javaslom túlzásba vinni, mivel egy friss kutatás pont azt találta Angliában, hogy a bőr felső rétegének fejlődése visszamaradt a rendszeresen olajjal bekent gyerekeknél).

Amit minden Anyukának javaslok, hogy kerüljön: a parfümös termékek, a kőolajszármazékot tartalmazó krémek, a túl erős, irritatív tisztítóanyagok és amiről még nem ejtettünk szót: a hormonrendszer működésébe beavatkozó anyagok – ezek bár nem okoznak bőrtüneteteket, de hosszú távon hathatnak ki a babák egészségére – ilyen anyag többek között a parabén, a BHT, BHA.

SzA: Mi a helyzet a tejkiütésekkel? Szabad egyáltalán kezelni ezeket a pöttyöket? Ha igen, mivel?

Dia: A tejkiütéseknél elsősorban a kiváltó okot érdemes megszüntetni: lehet-e allergiás a baba valamire, amit az anya fogyasztott vagy a tápszerben megtalálható? Okozhatja-e a kiütést kontaktallergia pl. öblítőtől, anya kozmetikumától, ruhától? Mivel ezek valamilyen szinten gyulladásban tartják a bőrfelületet, ez biztos kényelmetlen a babának, ezért érdemes hidratáltan tartani a felületet pl. a már javasolt kókuszolajjal gyengéden bekenni fürdés után, vagy ha nagyon belobban, akkor akár a cink-oxidos popsikrém is segíthet (bármennyire is ortodox megoldásnak tűnik).

 

SzA: Gyakran tapasztaljuk kisbabáknál, hogy kiszárad a bőrük szinte a teljes testfelületükön. Ez mitől van? Hogyan kell minél hatékonyabban kezelni?

Dia:  A bőr hámlása, lecserélődése az első hetekben, természetes jelenség, emiatt nem kell aggódni, ha azonban hosszabb távon fennáll ez az állapot, akkor lehet más a háttérben. Saját tapasztalatom, hogy a kemény víz is szárazzá teszi a bőrt, ilyenkor egy olajos fürdető szuperül rendbe tudja tenni a bőrt. Ha mindezek ellenére tartósan fennáll ez az állapot, akkor érdemes kikérni az orvos tanácsát.

 

SzA: Amikor esetleg a gyógyszertári babafürdető krémről áttérünk egy bolti, érzékeny bőrre való fürdetőre, mire figyeljünk? Bízhatunk a gyógyszertárban megvásárolható márkákban? A drogériák kínálata mennyire megbízható? Én innen szoktam vásárolni… Rosszat teszek ezzel?

Dia:  Nem az a lényeg hol vásárolunk, hanem, hogy mik az összetevők. Sajnos vagy nem sajnos, a kozmetikai öszetevőket latin néven sorolják fel, így ha nem vagy elég naprakész, szótárral kell menned a boltba, ugyanakkor érdemes odafigyelni. Ahogy már az első kérdésnél összegeztem, lehetőleg allergénmentes, gyengéd tisztítóanyagot válasszunk, kőolajszármazékokat kerüljük, illetve a hormonkárosító összetevőket mint egyes tartósítószerek, színezékek. Itt egyébként elérhető egy lista azokról az összetevőkről amit érdemes kerülni.

 

SzA: Milyen sampont használjunk? Jó lehet a 2in1 termék (sampon+tusfürdő), vagy jobb, ha külön választunk sampont is és tusfürdőt is?

Dia: Az első évben, vagy amíg nincs számottevő hosszúságú haj, azaz nem merülnek fel olyan problémák mint a kócosodás, addig elégségesek a 2in1 samponok. Ha a fürdető gyengéd, akkor samponként a fejhez is az lesz. Jelenleg a magyar piacon sajnos kevés igazán jó, természetes összetevőjű gyereksampon van. Az illatmentes babasampon az, amit újszülött kortól bátran ajálanék. (Itt is igaz, amit a fürdetőre mondtam, vagyis az első időkben semmi szükség önálló samponra.)

SzA: Nagyon fontos téma: a fogmosás! Mit javasolsz? Milyen fogkrémmel, milyen rendszeresen, mennyi ideig mosson fogat a gyerek? Ezek a számok korosztályonként változnak, vagy mindenkire ugyanaz vonatkozik? Mi a véleményed az óvodai fogmosásról?

Dia: Ha-ha-ha!!! Mennyi ideig? Amennyi időre rá tudod venni. 🙂 Komolyra fordítva a szót, én inkább a fogkrémről nyilatkoznék: bár sokan nem hiszik el, de igenis sok minden felszívódik a szájon keresztül (gondolj csak a nyelv alá teenő gyógyszerekre), ezért nagyon nem mindegy mi van a fogkrémben, a kisgyerek meg jó eséllyel le is nyeli. Az, hogy fluoridmentes legyen a fogkrém – főleg gyerekeknél – szinte alap: a fluorid mérgező – elsőként patkányméregként szabadalmaztatták, ezért én felnőttként is fluoridmentes fogkrémet használok.  (A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében elmondanám, hogy ez csak sokkal nagyobb mennyiségben méreg, de én még ennek a kis mennyiségnek sem szeretném kitenni magamat.) Itt is felmerül a tisztítóanyag: a gyakran használt SLS hozzájárulhat az afta kialakulásához, a szájban lévő sebek, sérülések lassabb gyógyulásához. Például ha rendszeresen a száj környékén tapasztalsz ekcémát, kiütést, akkor gondolj a fogkrémre is, hátha az okozza.

SzA: Hogyan védekezzünk az UV sugárzással szemben? Ez nyilván nyáron fontosabb téma, de télen is kell foglalkozni vele, főleg, ha például síelni megy a család. Nálunk Márk nagyon fehérbőrű és már az első nyarán kiderült, hogy van egy enyhébb napallergiája. Gyógyszertárban kapható krémet használunk a nyár szinte minden napján, eddig egész eredményesen. Mi a véleményed?

Dia: Én csak a fizikai fényvédőkben hiszek. Sajnos a fényvédők területe nem veszélytelen terület. A legtöbb kémiai fényvédő bizonyítottan beavatkozik a hormonrendszer működésébe, a nano méretű fizikai fényvédőkről nem tudjuk milyen mértékben hatolnak át a bőrön, a gyakran alkalmazott titánium-dioxid belélegezve meglehetősen veszélyes (ezért nem célszerű spray kiszerelést használni naptejben). Szóval a jó naptej, fizikai fényvédős, ami nem nano méretű és nem spray kiszerelésű. A hátránya ezeknek, hogy nehezebben kenhetőek mint a kémiai fényvédős naptejek és enyhe fehér réteget hagynak a bőrön, de ezekből nagyon jó termékek érhetőek el, akár 50 faktorosak is. Saját tapasztalatom alapján szuperül védenek és nem mellesleg azonnal táplálják a bőrt. Általában sok természetes vaj és olaj van bennük. Azt csak megemlítem, hogy több ország korlátozza a hagyományos naptejek használatát, mert ártanak a koralloknak. Szerintem a mi Balatonunknak se ártana ha sok-sok vegyi anyag helyett természetes anyagok áznának le rólunk benne. A gyógyszertári krém jó lehet, de minden azon múlik, milyen fényvédő anyagot tartalmaz. A Zöldgondoskodás.hu-n van egy letölthető naptej tesztünk, egy közel 30 oldalas pdf, amiben minden információt összegyűjtöttünk a fényvédőkről. Persze nyáron a legjobb, ha a kritikus órákban nem megyünk napra, fizikailag is védjük magunkat és a gyerekeinket: sapka, napernyő, szél és napfogó sátor a strandon.

SzA: Térjünk át az Anyákra – hiszen fontos, hogy ők is jól legyenek, egészségesek legyenek. Magamból indulok ki, hátha mást is érint. Egyre gyakrabban viszket a bőröm gyakorlatilag mindenhol. A hátamon, derekamon, karomon, nyakamon, mellkasomon, lábamon… Talán valamivel fokozottabb az irritáció fürdés után. Lehet valamelyik tusfürdő a hibás? Milyen készítményt javasolnál azoknak, akik hasonló cipőben, vagy bőrben járnak?

Dia: Szinte biztos hogy a tusfürdő a hibás, nekem pl. a fejbőröm viszket a hagyományos samponoktól. Ha nem irritatív tisztítóanyagot tartalmazó tusfürdőt használsz, a probléma megoldódik, sőt kevesebb testápolóra lesz szükséged. Aki ezzel küzd, annak azért elmondanám, hogy bár a szappan egy természetes tisztítószer, alapvetően lúgos, ezért ha érzékeny a bőröd, nem biztos, hogy a szappan megoldja a problémát. Most kicsit hazabeszélek, de a saját fejlesztésű tusfürdőnket ajánlanám elsősorban, abból is az 5 különböző olajat tartalmazó, hialuronsavas tusfürdőnket, ami már fürdés közben hidratál. 

 

SzA: A várandósság, szülés, szoptatás sokunk szervezetét erősen igénybe veszi. Rengetegen tapasztalnak ilyenkor komolyabb hajhullást, hajtöredezést, vagy valamilyen elváltozást. Fel lehet készíteni hajunkat erre a nagy feladatra? Ha már benne vagyunk a sűrűjében, mivel érdemes ápolni hajunkat, hogy újra minél hamarabb megerősödjön, magához térjen?

Dia: Uh ne is mondd!!! Én azt hittem végleg kopaszodom, mert ugyanabban a foltban kihullott a hajam, ahol a családom férfitagjai kopaszok! Aztán szerencsére lassan visszanőtt, de még most is csak növésben van ott a hajam. Ezen a folyamaton sajnos át kell esni, hormonális. A kérdésed annyiban jogos, hogy tompíthatod a hajadon lévő nyomást, ha gyengéd sampont használsz (megint csak SLS és társai nélkül, szilikon nélkül) és az olajos hajpakolások különösen a ricinus, kókusz, argán táplálják az érintett terület hajhagymáit, azaz kicsit segítik a regenerációt. Nekem egy házilag otthon elkészíthető pakolás vált be, aminek a receptjét megosztottam az oldalamon. 

 

SzA: Sokszor felmerülő téma a káros hatású dezodorok köre. Itt mire figyeljünk, hogy ne ivódjon be mindenféle idegen anyag a bőrünkbe, mégis száraz és illatos maradjon a felsőnk egész nap?

Dia: Ez is egy érzékeny terület. Nagy vita van, hogy a parabén mellrákot okoz vagy sem. Részemről egy meggyőző mondatot olvastam eddig miszerint a daganatok zöme a hónalj körüli területen alakul ki – szóval valami összefüggés biztosan van. De tény, hogy még sok kutatás kell, mire ki fog derülni az igazság. Addig is, mivel létezik számtalan természetes alternatíva, érdemes kerülni az alumíniumos dezodorokat. Szerintem manapság már több hatékony természetes dezodor is elérhető és az az 5-10%-os hatékonyságvesztés (ami valóban megvan bennük) szerintem csekély ár azért hogy tudom, természetesek, nem avatkoznak be túlzottan a testem természetes működésébe. Magyarországon a szódabikarbónás alapú termékek különösen elterjedtek, ezekkel óvatosan kell bánni, mert sok embernél irritációt válthat ki, léteznek egyéb hatóanyagok is. Érdemes többféle hatóanyagú deot kipróbálni, ha az első valamiért nem válik be.

SzA: Utoljára azt szeretném kérdezni, megtaláltad-e már a csodatévő, örökké tartó ránctalanító krémet? Kérlek áruld el nekünk a titkot! 😊

Dia: LOL. Egy fontos alapelvem van a Zöldgondoskodáson: soha nem ígérek csodákat, mert nem lenne hiteles. A tapasztalatom, hogy a hagyományos kemikáliákkal, meg bőrpuhító ilyen-olyan anyagokkal teletömött arcápolók (és tisztítószerek) lecserélésével a bőröm általános állapota jobb lett – bár a kisbabás lét kialvatlansága és időhiánya jelenleg nem segít a dolgon. Érdemes olyan természetes krémeket keresni, amelyek sok, valódi növényi összetevőt, valódi olajokat és a tudomány által visszaigazolt természetes összetevőt tartalmaz. A nappali kedvencem jelenleg a Wiset Tree Naturals randikrémje, éjszakára pedig egy mélyhidratáló krémet teszek fel (ha éppen jut időm rá). Ha jobban elmélyednél a témában, ezt a cikkemet érdemes elolvasni – egy teljes cikk a hatóanyagokról meg hogy mire figyelj. 

SzA: Dia, nagyon szépen köszönöm az interjút, úgy gondolom sikerült egy átfogó képet adnunk a természetes ápolásról és sok hasznos, konkrét tipp hangzott el, amivel el tud indulni mindenki, akit érdekel a téma.

Köszönöm!

Az interjút Hazelton Dianával készítettem, aki a Zöldgondoskodást azért hozta létre, hogy megmutassa követőinek az utat a vegyszermentes, természetes szépségápolás felé. 

Hazelton Diana

Hazelton Diana

A Zöldgondoskodás.hu alapítója